יש הרבה סוגים של עציצים ולא תמיד קל לבחור את אלו שישתלבו בצורה האופטימלית ביותר בבית. שני השיקולים העיקריים עבור התאמתם לחלל הפנים הם דקורציה ואקלים. מצד אחד, המראה של העציצים אמור לעמוד בשורה אחת עם סגנון העיצוב האסתטי הקיים. מנגד, הם לא יכולים לשרוד ללא אקלים ההולם את המאפיינים הייחודיים שלהם. זו הסיבה שכדאי לבחור עציצים בעיקר לפי האקלים ולהכיר את הדרישות הקיימות של כל צמח.
מה ההבדל בין עציצים פורחים לעציצים ירוקים?
צמחי בית אוהבים מעט מים, העמידות שלהם לאור תלויה בסוג הצמח וכולם מעדיפים מקום מאוורר וללא קרבה יתרה אל מערכת המיזוג. יש הבדלים משמעותיים בין עציצים פורחים לבין עציצים ירוקים. בשלב הראשון חשוב להתייחס אל עמידות הצמח ולבחון אילו פרחים מתאימים עבור הסביבה הביתית. יש צמחים מאוד חזקים המסוגלים לשרוד גם הפרשי טמפרטורות קיצוניים אולם יש גם צמחים עדינים, הדורשים טיפול ייחודי. בשלב השני נדרשת הבחנה בין עציצים רב שנתיים הפורחים לכל אורך השנה לבין עציצים עונתיים המוגבלים לתקופת האביב, הקיץ, הסתיו או החורף. יש שתילים המיועדים עבור האביב אך מגיעים לשיאם לאחר מספר שבועות ושתילי קיץ בעלי אופי ייחודי, אולם בכל מקרה רצוי להשלים את האווירה עם נרות עומדים, וילונות ופתרונות דקורציה אחרים.
הטיפ הראשון הוא לבחור עציץ המנצל את התנאים האופטימליים בבית. אקלים נעים מאפשר לעציצים לשרוד גם את החודשים החמים ביותר בשנה. העציצים לבית מקנים מראה מרהיב ומוסיפים הרבה עניין דקורטיבי, גם בבתים קטנים בהם לכאורה אין הרבה מקום פנוי. יש גם גדלים שונים של צמחים ואפילו האדניות יכולות להיות חלק מהעיצוב הכללי. טיפ נוסף עבור התאמת עציץ לאקלים של הבית הוא להשתמש בדקורציה המבוססת על האוורור, המיזוג או פתחי החלונות. אין סיבה להיות מקובעים או להחליט על סגנון עיצובי שגרתי אחד בלבד והסוד טמון בגיוון.
כמויות השקיה לעציצים ושמירה על סחלבים בתוך הבית
השקיה של צמחי בית שונה מצמחי חוץ. בעוד בצמחי חוץ אנו מקפידים על השקיה כמעט יומיומית והאדמה מתייבשת במהירות בעיקר באביב ובקיץ, בתוך הבית יש צורך בטפטופים עדינים יותר. עציצים הם מטבעם עמידים מאשר פרחים או צמחי תבלין וההשקיה שלהם בתוך הבית חייבת לעלות בקנה אחד עם תנאי האקלים.
בהרבה בתים יש סחלבים הדורשים טיפול מיוחד. רובנו מקבלים את צמח הסחלב כאשר הוא בפריחה מלאה ולאחר מספר שבועות הפרחים נושרים. הנושאים העיקריים עבור טיפול בסחלבים בתוך הבית הם רמת אור מספקת, מצע אוורירי ולח, השקיה כל 5-7 ימים בקיץ ושמירה על טמפרטורה של 18-28 מעלות עם לחות של 60%-90%. הטיפול בהם דורש אור אך לא שמש ישירה. השקיה אחת לשבוע אמורה להספיק ותמיד כדאי לשמור על לחות במצע האדמה. המצע האידיאלי עבור סחלבים הוא שילוב של אדמה ושבבי עץ.
חשיפה לשמש ועציצים בעלי סגולות רפואיות
אחת העצות הטובות עבור התאמת עציצים לאקלים הבית היא לברר על מידת החשיפה הדרושה לשמש. מי שרוצה עציצים פורחים לאורך זמן חייב להתאים עבורם חשיפה אופטימלית. יש עציצים הזקוקים לאור השמש לכל אורך השנה, לעומת עציצים הדורשים אור וצל בלבד. מרווה אננס לדוגמא הוא צמח עמיד לקור אותו מומלץ לשים באזור חשוף בשמש מלאה או בצל חלקי. הוא דורש השקיה בינונית של עד 20 ליטרים שבועיים והסגולות הרפואיות שלו אמורות לעורר את החשק המיני.
סגולות רפואיות קיימות גם בהרבה צמחי תבלין אך הגידול האידיאלי עבורם הוא על אדן החלון ולא בתוך הבית. הרבה אמונות טפלות משויכות גם אל הסחלבים, הנתפסים בתור מקור לשיפור פריון ועידוד הולדת בנים זכרים. סחלבים הם מעוררי תאווה ידועים והנוכחות שלהם בבית מבטיחה למשוך המון תשומת לב.